Warning: imagepng() [function.imagepng]: Unable to open '/var/web/users/ttbb/www.takatstamasbluesband.hu/webdata/images/_preview/TTBB_logo_1.png' for writing: Permission denied in /var/web/users/ttbb/www.takatstamasbluesband.hu/webdata/admin/libs/Moto/MotoImgUtil.php on line 0

Warning: imagejpeg() [function.imagejpeg]: Unable to open '/var/web/users/ttbb/www.takatstamasbluesband.hu/webdata/images/_preview/Cipo_01.jpg' for writing: Permission denied in /var/web/users/ttbb/www.takatstamasbluesband.hu/webdata/admin/libs/Moto/MotoImgUtil.php on line 0
www.takatstamasbluesband.hu bio_magyar

www.takatstamasbluesband.hu

bio_magyar

A Takáts Tamás Dirty Blues Bandet 1989-ben Takáts Tamás és Gál Gábor alapították.

Az első felállás a következő volt: Takáts Tamás – ének, dob, Gál Gábor – gitár, Vasvári Béla – basszusgitár, Áll Zsolt – gitár.

Első koncertünk 1990 január 8-án volt, ezt a napot tekintjük „kezdet”-nek.

Eleinte az 1920-as, 1930-as évek „blues-klasszikusait” játszottuk, ezt a zenei anyagot tükrözi az 1991-ben megjelent első anyagunk is. Budapesti és vidéki klubokban, fesztiválokon szerepeltünk, már írni kezdtünk saját dalokat is, melyeket játszottunk is koncertjeinken. 1993-ban a Zebra kiadó gondozásában jelent meg a „Takáts Tamás Dirty Blues Band 2”, melyen már több, azóta híressé vált muzsikus is közreműködött (Ferenczi György – szájharmonika, Molnár Gábor – dob, Gyenge Lajos – dob, Gyenes Béla – szaxofon). A CD-ről több dalunk „sláger” lett (Pocsolyába léptem, Zakatol a vonat, A babám mindig haza vár…). Ez hozta meg az igazi áttörést: szinte minden – abban az időben még sűrűn megrendezett – blues fesztiválon, klubkoncerteken szerepeltünk. Ekkor már stabil tagként Ferenczi György szájharmonikázott, alkalmanként fúvós szekció (Kuncsner Mónika – harsona, Makó László – szaxofon, Kárpáti Dodi – trombita, Mákó Miklós – trombita) is színesítette a műsort. Az 1990-es évek budapesti, már-már kultikusnak mondott helyein játszottunk: Mogürt, Eötvös Klub, Fiatal Művészek Klubja, Fővárosi Művelődési ház, Kertészeti Egyetem klubja, Wigwam...

1995-ben „Húzom az igát” címmel jelent meg a következő album, melyre szintén felkerültek később közismertté vált dalok (Húzom az igát, Senki nem vigyáz rám, UFO…), de ekkorra már Engler Ferenc szájhamonikázott, Giret Gábor (R-Go) basszusozott és Idrányi Barna dobolt. Újjáalakult zenekarunk a következő évben „Élő Blues” címmel megjelentetett egy valóban „élő” albumot: azon a CD-n is többnyire külföldi előadók dalai szerepelnek. Ezeket a stúdióban a zenészek együtt-játékkal vettek fel, igazi „örömzenélés” volt, amolyan „jam-sassion” jelleggel, mindenféle utólagos „stúdiómunka” nélkül. Erre a lemezre vendégül hívtuk a kiváló gitáros stúdiózenészt, Sipeki Zoltánt (Presser Gábor ,Zorán, Deák „Bill” Gyula…), Papp Tamás dobost (Új Skorpió, Tátrai Band) és Gyenge Lajos dobost (Charlie, St. Martin, ESP…), utóbbi idővel a zenekar tagja is lett. 1996-ban újabb tagcsere következett: Giret Gábort váltotta Barán Attila, majd néhány hónap elteltével a Ferenczi György és a Herfli Davidsonból kivált Patyi Sándor jött basszusozni. Abban az évben - már az új felállásal - jelent meg az „Indulok tovább” című CD-nk, melyen hallható egy Beatles-feldolgozás is (Come Together) és egy régi-új dal „Várlak” címmel, melyet még az LGT játszott eredetileg (még Barta Tamás gitározott és Kovács Kati énekelt), mintegy tisztelegve a nagy elődök előtt. A blues határait már érezhetően feszegetni kezdtük mind hangszerelésben, mind a dalok hangulatában: a hagyományos „bluesos betagozódástól” egyre távolabb kerültünk – örömünkre. Erről a CD-ről ezeken a dalokon kívül több is sikeres lett (Indulok tovább, Tokaj, A szív…). 1998-ban, ebben a felállásban vettük fel a „Megöl a vágy”-at, amin szintén sok dal lett közismert (Megöl a vágy, Kis UFO, Örök idő, Megvadult a világ …). Ezt követte a zenekar 10 éves jubileumára 2000-ben megjelent eddigi lemezeinkről egy válogatás album „Best Of” címmel, ebben az évben Gyenge Lajost Mike Zsolt váltotta fel a dobok mögött. A jubileum apropójaként a Petőfi Csarnokban adtunk koncertet neves kollégákkal együtt, ahol is vendégeink voltak: Póka Egon (HBB), Tátrai Tibor (HBB, Tátrai Band), Sipeki Zoltán, valamint a régi tagok és „harcostársak”, akik valaha velünk játszottak.

Engler Ferenc szájharmonikás 2007-ben kivált a zenekarból, és mivel Tamás jól szájharmonikázik, a helyét ő pótolja. Legutolsó lemezünk az „Ébredj fel!” 2008-ban jelent meg. Ezen is sikerült több dalt ismertté tennünk, sok színes és sokféle hangulatot tükröző zenei frázissal (Ébredj fel!, Ez az a nap, Álom, Eső, Száll, repül…).

2007-től Mikét egyre többször Tóth Károly helyettesítette, aki 2013 július 06-tól állandó tagja lett a Takáts Tamás Blues Band-nek. 2013-ban több koncertünkön újra fúvós-szekcióval játszunk: Bodnár Krisztina - szaxofonon, Kuncsner Mónika - harsonán, Makó László - szaxofonon.

Koncertjeinken keresztmetszetet adunk a zenekar történetéből: a korai blues-szerzők dalaiból és a megjelent CD-inken lévő slágereinken át a ritkán hallható dalainkig akár „hangosan”, akár „unplugged” változatban is játszunk. Mindezt úgy „követjük el”, ahogy Tamás az egyik lemezünk hátuljára írta a zenekar hitvallásaként: „minden hangot a zenészek saját kezűleg játszanak, az énekes pedig a saját hangján énekel”. A Blues Band tevékenységére mindig jellemző, hogy kisebb klubokban, szabadtéri rendezvényeken, és a sok ezer főt befogadó, nagyszínpados produkciók során egyaránt megállja a helyét, Tamás sokszor ironikus humorával és a dalok közti konferálásával is „megtalálja a hangot”.

Nagy szakmai elismerést jelent számunkra az, hogy az évek során több jelentős, Magyarországon koncertező külföldi sztárzenekar vagy sztár előadó „előzenekarnak” minket választott: Bryan May (Queen), Alvin Lee (Ten Years After), Eric Burdon (Animals), John Mayall, Chris Farlowe, James Brown. A Blues Band Európa nem angol-nyelvű zenekarai közül elsőként játszott a Rolling Stones előtt 1995-ben Budapesten. Az elmúlt évek számtalan koncertje közül kiemelkedően fontosnak tartjuk például az 1997-es bécsi Közép-Kelet-Európai Kulturális Fesztiválon, a 2002-es finnországi Puistoblues Fest-en, az óbudai Sziget Fesztiválon 1992-től rendszeresen adott koncertjeinket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk erdélyi, vajdasági és felvidéki fellépéseinket.

A kiadott CD-kről még többet a "Diszkográfia" menüpontban részletesen is megtudhat az érdeklődő. A zenekar tagjairól és más zenekarbéli tevékenységeiről "A Blues Band" menüpont alatt kaphat bővebb információt.

2015-ben tehát 25 éves lett a zenekar. Ezen alkalomból az NKA támogatásával egy új, önálló albumot hoztunk létre, "Úton" címmel. 2016 őszre tervezünk egy jubileumi koncertet, melyen keresztmetszetet adunk az elmúlt negyed század munkásságából több, régi zenésztárs segítségével. Erre készülve idei koncertjeinket "Búfelejtő, optimista rock & roll" címmel adjuk.

TTBB (Takáts Tamás, Gál Gábor, Patyi Sándor, Tóth Károly)

TAKATSTAMASBLUESBAND © 2012 | PRIVACY POLICY |

FACEBOOK |

TWITTER |

GOOGLE |

FULL SCREEN |